Povijest 

Devetnice Gospi koja razvezuje čvorove

Korijen je bila briga Wolfgana Lanenmantela koji je bio u bračnoj krizi sa suprugom Sofie Imhoff. Brak je bio na rubu rastave, no Wolfgang je odlučio pokušati spasiti brak. Zatražio je pomoć od isusovaca te je otputovao u isusovački kolegij u Ingolstadtu. Četiri se puta tamo otišao savjetovati s učenim i pobožnim svećenikom, ocem Jakobom Remom, isusovcem koji je umro na glasu svetosti.

Otac Rem povjerio je situaciju zagovoru Blažene Djevice Marije. 28. rujna 1615., dugo je otac Rem u samostanskoj kapelici molio pred slikom Gospe Snježne. Držeći u rukama ženidbenu vrpcu Wolfganga i Sofie, zbio se čudesan događaj: vrpca je zasjala neopisivim blještavilom. Dogodilo se da su se izgladile sve trzavice koje su im ugrozile brak. U znak zahvale i u spomen na divnu obiteljsku priču svojih predaka, Wolfgangov unuk Hieronymus dao je naslikati i pokloniti isusovačkoj crkvi oltarnu sliku posvećenu Gospi od Dobrog Savjeta. Bilo je to 1700. godine.

Slika je poslije preimenovana u „Marija koja razvezuje čvorove“.

Ovu malo poznatu pobožnost popularizirao je papa Franjo, još dok je bio svećenik u Argentini. Nadahnuće je našao prigodom boravka u Njemačkoj radi obrane doktorata 1980. godine. Zapanjen baroknom slikom Marije koja razvezuje čvorove Johanna Georga Melchiora Schmidtnera u svetištu isusovačke crkve sv. Petra na Perlachu u Augsburgu, odlučio je u rodnu Argentinu ponijeti nekoliko reprodukcija sa sobom i ondje proširiti taj marijanski kult. 

Kopiju je dao postaviti u kapelicu isusovačkog kolegija u Buenos Airesu. Ovoj je Gospi uskoro sročio i prvu molitvu te napisao teološko tumačenje njena naziva. Radi širenja pobožnosti, u svako je pismo koje je poslao stavio je sličicu Marije koja razvezuje čvorove, a kad je postao pomoćni biskup Buenos Airesa, zauzeo se ustanoviti svetište Marije koja razvezuje čvorove. Slika je svečano postavljena 8. prosinca 1996. u crkvi sv. Josipa Talarskog (San Jose del Talar).
Danas je to vrlo posjećeno svetište koje se pohodi svakog 8. u mjesecu. Postavši nadbiskup, nastavio je posvećivati kapelice ovoj Gospi. Pobožnost se proširila diljem Argentine i susjednog Brazila te dalje po svijetu. Pobožnost se osobito raširila nakon što je izabran za Papu.
U katehezi 12. listopada 2013. godine na Trgu Sv. Petra u Rimu progovorio o Djevici Mariji kao onoj "koja razvezuje bolne čvorove našega života."